Stuurman Alle Schepen - SAS

MBO Niveau 4
De kwalificatie (uitstroom) stuurman alle schepen is één van de kwalificaties uit het Kwalificatiedossier Koopvaardij, binnen de kwalificatiestructuur Transport, Scheepvaart en Logistiek.

Wat doet de stuurman alle schepen? De stuurman alle schepen werkt aan boord van alle typen koopvaardijschepen ongeacht de afmetingen van de schepen.

Hij vaart bijvoorbeeld in de stukgoed- en droge ladingvaart, containervaart, koelvaart, tankvaart, zeesleepvaart, zware ladingvaart of de passagiersvaart. Hij is veelal werkzaam op grote schepen (bijvoorbeeld van 200 meter lengte) met meerdere laadruimen, met eigen laadgerei, met een grote verscheidenheid aan soorten lading die wordt vervoerd.

De nadruk van het werk van de stuurman alle schepen ligt vooral op de navigatie, communicatie en belading van het schip. Hij is een specialist die vooral tot zijn recht komt op schepen waarop complexe ladingprocessen plaatsvinden.

Aan het werk

Wat wordt er van je verwacht? Van een beginnend stuurman alle schepen wordt verwacht dat hij:

 • De navigatieroute uitzet en navigatiewacht loopt;
 • Adequaat handelt in nautische situaties;
 • Milieu- en wettelijke vereisten naleeft;
 • Let op de veiligheid aan boord;
 • Leiding geeft aan een aantal bemanningsleden;
 • Aan boord verblijft en werkt.

Voor het varen op olietankers, chemicaliëntankers, gastankers of passagiersschepen is een aantal aanvullende deelkwalificaties vereist, gericht op lading specifieke onderdelen en veiligheid en milieu. Deze aanvullende kwalificaties maken geen deel uit van de opleiding.

Tijdens de opleiding komen onder andere de volgende vakken aan bod:

 • Navigatie
 • Reisvoorbereiding
 • BVA
 • Meteorologie
 • Instrumenten
 • Beladen
 • Constructie
 • Stabiliteit
 • Wet- en regelgeving
 • Brugsimulator

Informatie

Typerende beroepshouding De stuurman alle schepen houdt van varen, vindt het een uitdaging om in het buitenland te werken en kan er goed tegen om langere tijd van huis weg te zijn. Hij beschikt over verantwoordelijkheidsgevoel en let bewust op het toepassen en naleven van de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Hij kan omgaan met onvoorziene omstandigheden en daarop daadkrachtig handelen. Omdat het schip een zelfvoorzienend bedrijf is moet de stuurman alle schepen op diverse gebieden in staat zijn probleemoplossend te handelen. Dat betekent dat hij flexibel en inventief moet zijn. Omdat er aan boord gewerkt en gewoond wordt moet hij naast een grote taakgerichtheid en inzet beschikken over een sociale opstelling ten opzichte van de andere zeevarenden. Hij vindt het leuk om mensen aan te sturen en intensief samen te werken met (internationale) collega's.
Voorwaarden deelname

Vanwege (inter-)nationale wetgeving moet de stuurman alle schepen beschikken over een vaarbevoegdheidsbewijs conform de STCW Conventie en de Wet zeevarenden. Vaarbevoegdheidsbewijzen worden afgegeven voor de combinatie lengte/voortstuwingsvermogen van schepen en vaargebieden. Tevens moet de stuurman alle schepen voldoen aan de medische keuringseisen voor de zeevaart. Engels en Nederlands zijn de gangbare voertalen aan boord.

Om de opleiding te kunnen volgen, dient u bij inschrijving de beschikking te hebben over een stageplaats bij een voor de opleiding erkend leerbedrijf.

Opleiding 4 jaar, afhankelijk van vooropleiding en inzet
Locatie
Atoomweg 2H, 9743 AK Groningen
Start
8 januari 2018*
*de opleiding start bij voldoende inschrijvingen

 

Informatie aanvragen

Vul het formulier in om informatie over deze opleiding op te vragen.
Stuurman Alle Schepen - SAS
Stuurman Alle Schepen - SAS

NTTA Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de NTTA nieuwsbrief.

Check je inbox

Je ontvangt een e-mailbericht met instructies om je registratie te bevestigen. Zonder de bevestiging wordt je registratie niet verwerkt.

 

NTTA

Atoomweg 2-H
9743 AK Groningen
Telefoon 050 311 73 85
info@ntta.nl

Engels

NTTA © 2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de voorwaarden en de privacyverklaring

Ehio Media content marketing
1
0
1